Efter 20 år som meteorolog på SVT har jag sedan 2009 haft möjligheten att arbeta heltid med hållbarhetsfrågor, och då främst klimatförändringarna. Från 15 september 2015 gör jag det som anställd hos Länsföräkringar AB, som Naturskadespecialist. Före TV-karriären var jag kortvarigt anställd som meteorolog i försvaret, för att sedan forska och undervisa på Uppsala universitet, där jag tog en licentiatexamen 1993. Arbetet på SVT började som inhoppare på det regionala nyhetsprogrammet ABC 1988 och utökades sedan till heltid 1993, när rapport började med morgonsändningar. Från mitten av 1990-talet till 2007 var jag chef över SVT:s väderredaktion och ansvarade då bl a för programserien "Meteorologi - mer än bara väder", som sändes under 2003 med ett stort fokus på klimatfrågan. Åren efter det skapade jag även en hemsida om klimatfrågan på svt.se
Under senare år har jag haft ett antal olika styrelseuppdrag, bland annat i Naturskyddsföreningens riksstyrelse och SMHIs insynsråd. Jag har även startat flera olika projekt och organisationer som arbetar med hållbarhetsfrågor, och flera av dem har kopplingar till musik och kultur. Elmopedturnén, Artister för Miljön, Crime of the Century och Timeless Knowledge.
Det som från början fascinerade mig med meteorologi var komplexiteten i vår atmosfär. De rent teoretiska utmaningarna och den avancerade matematiken var mer spännande än själva vädret. Det var nog delvis samma sak med klimatfrågan för mig i början - bara tanken på att själva klimatet kunde förändras, något som globalt varit ganska stabilt de senaste tusentals åren. Idag är det mer de humanitära rättvisefrågorna som driver mig. Helhetsperspektiv och tvärvetenskapligt tänkande har blivit viktigare än den teoretiska detaljkunskapen som fick mig intresserad från början.
En viktig anledning till den förändringen är att jag har fått möjligheten att träffa och diskutera med så många intressanta och kunniga personer under de senaste åren. Människor som jag lärt mig mycket av, både när det gäller möjligheter till teknikutveckling och insikter kring vilka konsekvenserna kan bli om vi inte tar klimatfrågan på tillräckligt stort allvar.
Kultur, musik, humor... och allvar
Ett av projekten för miljön är inspelningen och skapandet av "Crime of the Century", tillsammans med Tomas Bodin och Hasse Fröberg. En berättelse om en ohållbar värld, och de problem som vi står inför inom en snar framtid. Jag har ibland beskrivit projektet som en "rockopera", men först siktar vi främst på att göra en studioversion och en skiva.
Spridda SkurarS gjorde bara en video, en singel och en konsert. Men vi fick stor uppmärksamhet på Sweden Rock Festival 2004 - och lyckades (efter det årets festivals näst mest välbesökta presskonferens) med vår målsättning att klimatfrågan skulle in på kvällstidningarnas nöjessidor.
Drygt 400 mil på (oftast) småvägar genom landet blev det totalt för mig och Staffan Lindberg på de Elmopedturnéer som vi gjorde 2009-2014. Vi hade sällskap av många olika gästartister. De sista åren var Fredrik Swahn ofta med på föreställningarna. Största anledningen till att vi behövde ha med en följebil (biogas) och en stor släpkärra var Staffans basfiol, men vi fick de flesta åren även plats med en extra elmoped (som bland annat Fredrik körde) och ett par elcyklar. |
De senaste åren: - Klimatarbete:
2015:
Anställd av Länsförsäkringar AB som "Naturskadespecialist", 15 september, främst för att arbeta med skadeförebyggande verksamhet när det gäller väder och klimatrelaterade skador.
Medförfattare till Fairtrades rapport "Det börjar med Fairtrade" om kopplingarna mellan fattigdomsbekämpning och miljö- och klimatarbete.
Bidrag i klimatantologin "Bevare mig väl".
Krönikör i UNT inför klimatmötet i Paris tillsammans med Staffan Lindberg.
2014:
Gav ut boken "Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt" i oktober.
Sjätte och avslutande Elmopedturnén gick i maj genom Gästrikland och Dalarna (avslutades med "ElmopedVasaloppet"), med ytterligare besök i Gästrikland och även Hälsingland i oktober. (Nu har vi besökt alla landskap utom Lappland, Jämtland och Härjedalen med elmopederna!)
2013:
Biogasturné tillsammans med BiogasMitt (GävleDala Energikontor) i GävleDala-regionen.
Ansvarar för utbildningar för de artister som går in nätverket Artister för Miljön.
Femte Elmopedturnén gick i maj genom Blekinge, Småland, Öland och Östergötland samt ett stopp i Visby i samband med Almedalsveckan.
2012:
Utnämnd till hedersdoktor vid Uppsala universitet.
Bloggar åt SMHI under sommaren.
Universums troligen första "internationella" Elmopedturné; Svinesundsbron-Köpenhamn (augusti-september).
2011:
Universums troligen längsta Elmopedturné, betydligt längre än förra året.
(Drygt 2200 km från sydöstra Skåne till Haparanda.)
Startade den ideella organisationen Artister för miljön
Första resan till Arktis: Två veckor på resa med M/S Origo kring Svalbard.
2010:
Startade bokförlaget Pärspektiv.
Invald i Naturskyddsföreningens Riksstyrelse.
Universums troligen längsta Elmopedturné.
(350 km från Karlstad till Stockholm.)
Klimat och väderkrönikör åt Aftonbladet under sommaren.
10 % tjänst för att undervisa på Uppsala Universitet.
Startade nätverket Timeless Knowledge.
2009:
Disapriset.
Universums troligen första Elmopedturne tillsammans med Lasse Eriksson och Staffan Lindberg.
Miljöpartiets klimatpris.
Startade företaget Spridda skurar AB.
2008:
Sveriges Ingenjörers miljöpris.
Utsedd till ledamot i SMHIs Insynsråd.
Lämnade SVT efter drygt 20 år, hade det sista året ett uppdrag på 30% som "Klimatstrateg".
2007:
Populärvetenskapligt pris från Kungliga Vetenskapssamhället i Uppsala.
Lämnade chefsuppdraget på SVT/Väder efter ca 10 år.
2006:
Näringslivets Miljöchefers pris Årets opinionsbildare.
Nominerad till Nordiska rådets miljöpris.
Augustnominerad för "Meteorologernas väderbok".
Sommarvärd i Sveriges Radio P1.
Släppte "Ja, se det regnar" med "Spridda SkurarS" som downloadsingel.
2005:
Byggde upp svt.se/klimat.
Inledde samarbete med Medströms bokförlag med "Meteorologernas väderbok".
2004:
Spelade med "Spridda SkurarS" på Sweden Rock Festival.
Initierade projektet "Climate Aid", med stöd från bl a Michail Gorbatjov.
2003:
Projektledare och programledare för "Meteorologi - mer än bara väder".
Programmet sändes i SVT2 på söndagkvällar, med stort fokus på klimatfrågan.
2001:
Skrev första boken "Fakta om väder och klimat" på uppdrag av Liber.
1990-talet:
Började föreläsa om klimatförändringarna, bland annat i samarbete med SMHI och SWECLIM (1997-2002).
|